Thursday, November 24, 2016

Smartphone

 
 
Kum 1878-ah Alexander Graham Bell-in telephone a hmu chhuak a. Kum 138 (2016) a liam meuh chuan telephone mai ni tawh loin smartphone chu kan nun pumpui luahtu a lo ni ta. 1980 chhoah khan Motorola company chuan cellphone a siam chhuak a. Tuna kan hman lai nen erawh a danglam hle. 1 KG dawn te a ni lawih mai!

Smartphone tia kan sawi mai siam chhuak hmasatu chu IBM company leh BellSouth company te an ni a, mipui hman theih turin kum 1993 khan an zuar chhuak. Tuna kan smartphone hman te hi chu ‘engkim’ tih theihna a ni tawh a, kan hun leh tha zawng zawng kan bilh lut ta vek zawng a nih hi.

2015 chhunga khawvela smartphone hmang nasa zual ramte chu (mipui zat atanga chhutin)- 1.South Korea (88%), 2. Australia (77%), 3. Israel (74%), 4. United States (72%), 5. Spain (71%), 36. India (17%). Kum 2016 kal mekah India ram mipui maktaduai 220-in smartphone kan hmang mek. India hi khawvela smartphone zawrh sum lian ber US dawttu kan ni.

www.statista.com tarlan danin kum 2017-ah chuan India rama smartphone hmangtu maktaduai 340.2 chuang awm tawh tura ngaih a ni. Khawvel pumah tluklehdingawn 2 aia tamin an hmang tawh tura rin a ni bawk.

Phone khawih nasat lutuk hian kan hringnunah leh Krista hnung kan zuina kawngah harsatna min siam ta fo mai. Ni tina kan phone khawih hun hi a percent zawng phei chuan a sang viauin a rinawm.

Hun tha tam tak kan hloh phah a ni. Phone khawih tam lutuk hian pawisa a tihhek mai bakah hlimna eng emaw chen min thlen mah se, a rei hnuah nun a lo tinguai leh fo thin. ‘Eden huan life’ leh ‘industrial life’ te kha chu danglam tak a ni a, ‘liberalization life’ leh ‘its my life’ te pawh kan kalsan titih ta. Tuna kan life hi chu sawi thiam pawh har tawh tak a ni.

Smartphone nena kan hlimna ai hian cellphone nena kan hlimna kha a sang zâwk a. Cellphone hum chunga hlimna kan chhar aiin hum loa ka hlimna kha a sang zâwk tih kan hrechhuak fo dawn a ni. Smartphone khawih nasat lutuk hi sex aiin insum a har zâwk hialin a rinawm.

Kutphah tiat lekin min thunun hnehzia hi sawi mai pawhin a fiah zo tawh lo. Zu ngawlvei te nen kan danglamna chu kan bengchheng ve lo hi a ni. Pawisa a hek a, kan ruihchilh bawk. Insum kan ngai hle. Kan hun hlu min chhuhsak a, kan quality pawh min laksak a ni. Chem loa lu latu hian thalai chauh ni lo naupang leh upa thleng pawhin a zuah dawn si lo. A thatna tam tak sawi sen ni lo mah se, kan hlutna min chhuhsak nasatzia hi i chhût ngun fo ang u. Do loa hman thiam a hun ta hle.

Wednesday, November 2, 2016

Civilized Christian



A Mizo tawngin ka dah dawn a, duh anga a fiah hleihtheih loh avangin a thupuiah chuan buai lo phawt mai ang.

Kristian buchut leh buh deuh nih hi a inhmeh lo. Lehkha kan thiam emaw thiam lo emaw Pathian hian min tibengvar thin a, Bible hian finna tam tak min ziah chhuahsak a ni. Pathian ‘aw’ hre thin leh Bible chhiara taima taka tawngtai thin chuan finna a var pawh nge nge.

Kristian chu hnam mâwl nihna ata hnam fing leh changkangah a inlet thin. Mize hrang hrang nei mah ila, Pathian hian min thlâk fo rêng a ni. Zakzum tak pawh Pathian avangin a lo leikâng a, huaisen takin thil a tih theih phah ta thin.

Kristian hawi harh lo lutuk nih hi zahthlâkah lâk a hun ta hle. Kristian chuan khawvel chanchin a hre tur a ni a, van lam chanchin thlengin a hre tur a ni. Van ngaih hla kan sak rualin khawvel ropuina leh hausakna awmzia pawh kan hre tel tur a ni.

Kristian chuan a rinna tihchak nan rinna awmzia a zir fo tur a ni a, rinhlelhna awmzia pawh a hre tho tur a ni. Rinawm turin a bei ang a, sualna hrang hrang bul leh a hnathawh te pawh a hre kîlh kêlh tur a ni.

Kristian chuan khawvel inlum let dân leh sik leh sa a hre thiam tur a ni a, Pathian kutchhuak kan tihchinpen dân leh Pathian thu nên a hmer kawp thiam tur a ni. Tunlai khawvel hmasawnna man thiam turin a zir fo tur a ni a, hmasawnna kâra ringtu nghet tak nih theih dan pawh a zir chhuak ngei tur a ni.

Kristian chuan rual pâwl thiam a zir tur a ni a, a khawvel a zauh hrâm hrâm tur a ni. Mahni in leh biak in inkâr kawng chauh bel hlurh loin veng chhûng kawng hrang hrang a bel tur a ni a, a kal fo bawk tur a ni. Khawvêl tuhverhah dâkin news a chhiar fo tur a ni a, TV pawh thlirin khawvêl thil kan tih fo te hi a thlir thin tur a ni.

Kristian chu belhchian dâwl a ni tur a ni a, zawhna chhâng thei turin a inzir zau tur a ni. A awmna hmun a tawpin a bawlhhlawh tur a ni lo a, khawvêl mite entawn tlâk leh fak tlâkin a invawng thianghlim tur a ni. Pathianin min pêk Bible-ah hian finna leh changkanna tam tak a awm a, a hmang tangkai tur a ni. Midangte zingah tlâwm tak siin a chungnung tur a ni. Isua kha tlâwm tak sia civilised person a ni si a.

Khawhar natna



A nat vanga hrehawm a ni lo a, he natna veite hi damdawi ina hruai chi pawh an ni chuang lo. Natna benvawn a nihna lai te pawh a awm a, chhuah hun a nei fo thin. Mi thiamten a damdawi an la hmuchhuak lo hi he natna veitute lawmna a ni hlauh thung.

Zanlai pelh tawha nghathu rêp ang maia kan men kar tawh hi chuan khawharna hian min bual tih hai rual a ni lo. A scientific name phuah turin khawi lam scientist leh doctor mahin an thluak an virtir thiam lo.

Khawharna hian mi tin min delh a, mal ngawih ngawiha inhriatna te hi kan nei vek. He thil hian mihring zawng zawng a fan chhuak a, paih bo duh mah ila, kan thei si lo. Mahni inkhawngaihna te hi kan nei fur nia. A rei chuan thil tha lo zâwk a thlen theih avangin ngaihtuahna la pêng thei tur thildang tih a tha.

Khawharna hian nawmna eng emaw tak a thlen avangin khawharna hi mak tih tur a ni lo a, thil danglam takah ngaih tur a ni bawk hek lo. Amaherawhchu, khawharna leh mahni inkhawngaihna hi a kal kawpa kan inngaihtuah ngut ngut chuan drepression leh insomnia te kan nei mai thin.

Programme hrang hrang kan hman zawha in lama kan haw te hian mal ngawih ngawiha inhriatna a lo awm thin. Hetih hunah hian khawhar hnêm emaw zawn tumin rilruin kil tin a dap a, thenkhat chuan zu leh thil tha lo tam tak an tih phah fo.

Khawhar rûkna hi mi tin nuna bet a nih avangin khawhar hman lêk loa kan buai emaw thil danga kan inhman chuan nunphung pangngai kan kal pêl tihna a ni ang. He khawharna hian Pathian lam min hnaihtir sela, vanram ngaihna min neihtir sela, chu chuan kan ringtu nun a chawi kang thei dawn a ni.

Khawhar natna hian lan chhuah châng a nei a, chutih hunah chuan kan chênpui te emaw kan bula awm te tana hrehawm khawpa khawsak a awl. Kan khawharna hi midang han sawipui vak chi a nih loh avang leh sawi vak tur pawh a awm chuan si loh avangin lehlam hawia mittui hrûk a ngai leh thin. Amaherawhchu, khawhar natna hi inhnehtir tur a ni lo a, a lo lan chânga tawrh hrâm hrâm a, tawrh chhuah tum tur a ni. A rei lo. Zan khat emaw lek a ni fo.

Attack



Game hrang hrang kan en chuan defensive strategy leh attacking strategy a awm thin a. Hei hian game kalphung nasa takin a thlâk thin. Defensive strategy hian thatna tam tak a neih laiin attack ve lo na na na chuan invên sên loh hun emaw tihsual hun a nei thin.

Attacking strategy hian an tihfuh chuan hnehna an chang fo. Tihsual erawh chuan chhiat duaina a ni bawk. Pacquiao leh Mayweather inhnek tumah pawh Mayweather khân defensive game a khêl a, a hmuhnawm lo kan ti viau nachungin hnehna a chang lel thung.

Kohhrana rawng kan bawlhonaah te, khawtlânga kan inhmannaah te hian thenkhat chuan attacking game hi kan khêl fo. Mite that tâwk lohna kan hmu thei êm êm a, an chak lohna laiah kan attack chat chat thin.

Setana hian ringtute hi kan chakna zâwnah ni loin kan chak lohna leh kan panna laiah zêl min bei thin. Chuti ang chiah chuan kohhran khata rawngbawlho thin te hi hmanruaah hmangin keimahni leh keimahni min indotir thin a. Kan chak lohna laiah kan in attack a, chak lo lehzualin kan insiam ta thin a ni.

Ringtute hi defensive game khêl reng tur kan ni lo a, Setana hi attack ve tur kan ni. Amaherawhchu, kan target erawh kan chian a tûl hle.

Kan rawngbawlpuite hi kan beih turte an ni lo a, an chak lohna kan hria a nih pawhin kan tawngtaisak zâwk tur a ni. “Kan buante hi tisa leh thisen an ni si lo, lalnate leh, thuneihnate leh, he thim chunga khawvel roreltute leh, van hmunahte thlarau sualho awmte an ni zâwk e.” (Ephesi 6:12).

“Ram pawh mahni a indo chuan, chu mi ram chu a ding chhuak thei lo vang. Chhûng khat pawh mahni an indo chuan, chu mite chhûng chu an ding chhuak thei lo vang.” (Marka 3:24&25). Kan do hi kan hriat chian a tûl a, keimahni leh keimahni min indotirtu hi kan beih lêt ve a hun tawk zâwk a ni.

Tuesday, October 11, 2016

Rethei lâwmna leh hausa duhthusam


Retheihna ûm bo tumin khawvel a buai a. Hausate sum chhep relh avangin khawvêl a chingchivêt bawk. Retheite hausak ve hun nghâkhlel takin thlir thin mah ila, ni khi thimah a chan a, thla khi thisenah a chan hma loh zawng hausa tia sawi an hlawh dâwn si lo.

Retheite lâwmna hi sum leh pai ni sela, hausate hi an va nihlawh dâwn êm! Retheite retheihna hi sum leh pai ni sela, hausate hausakna hi tangka a ni ngei ang. Retheite retheih chhan hi an kutah ni loin a thlîrtu mitah zâwk a lo ni. Hausate hausakna hi an sum neihah kan teh a, ‘emaw’ kan ti fo.

Retheite lâwmna hi maian bai insuahah lek pawh a sân viau laiin hausate duhthusam erawh sing chuang man pheikhawk a ni thin. Retheite lâwmna hi bus fare rate tihhniamah a innghah laiin hausate duhthusam erawh nuai 10 chuang man car a ni si.

Rethei lâwmna hi kan bul velah hmuh mai tur tam tak a awm laiin hausa duhthusam erawh ram hla takah kal a ngai fo thin. Rethei lâwmna hi tawng chen a nih laiin hausa duhthusam erawh mêl kal a ngai si.

Rethei lâwmna hian mittui a koh chhuah fo laiin hausa duhthusam erawh zan khaw tai rêk thlenga men a ngai. Rethei lâwmna hian thenawm khawvêng a tihlâwm laiin hausa duhthusam erawh thenawmte tan harsatna a ni fo.

Rethei lâwmna hian chhungkua a suih fin a, hausa duhthusam erawhin chhungkua a tikhi thin. Rethei lâwmnain kohhran a hnaihtir a, hausa duhthusam erawhin a hlat si.

Sunday, October 9, 2016

Tu nge ka nih?



Mahni inhriat chian tluka pawimawh hi mimal nunah a awm kher awm lo e. Midang hriat chian te, kan tihtur hriat chian te, kan hna hriat chian te, kan zirlai hriat chian te hi a pawimawh êm êm. Heng hian pawnlamah hmasawnna tam tak min pe thin. Mahni inhriat chianna chuan chhûngril lamah nghehna min pe thung.

Bible chuan “Pathian Fapa ringtu chuan mahniah hriatna a nei a ni,” (1 Johana 5:10) a ti.

“Nangmah i inhriatna kha khawvêl tâna i tih theih ropui ber a ni.” (Ramana Maharshi) Tanpui ngai pui thin a, thil pawimawh leh ropui angin a lang thin. Mahse, khawvel tana kan tih theih ropui ber chu mahni inhriat chian hi a ni. Kan nihna aia liana lan te, kan nih aia te riaua inhriatna te hi khawvel tan thil hlauhawm tak a ni fo.

“Midang hre chiangtu chu mi fing a ni; mahni in hre chiangtu chu tihvâr (enlightened) a ni.” (Lao Tzu) Thenkhat chuan midang chanchin kan chhui a, kan hre thei a, thil kalphung pawh kan man chak viau thin. Kan mitin mi kan teh fo. Finna dik chu mahni inhriat chian hi a ni. Chutah chuan khawvel tana ênna a awm.

“Keimah ka inhriat aiin ka lianin ka tha zâwk a ni. Thil tha tam tak keimahah a awm tih ka lo hre lo.” (Walt Whitman, Leaves of Grass) Nêp bik riau leh thil ropui ti thei loa inngaih hi awl tak a ni. Engmah ni lo anga kan inngaihna hian hniam takah min dah thin. Kan chhûngah hian thil ropui tih theihna tam tak a awm a, mite neih loh thil tha tam tak a awm. Heng thil hai chhuak tur hian mahni inhriat chian a, kan inzir ngun fo a tûl.

“Mahni inhmuh chhuahna hi huaina tialhtu tui thurûk chu a ni.” (Grace Lichtenstein) Kan hlauhna hi hneh tur chuan mi huaisen ka ni tih kan inhriat hmasak phawt a ngai. Tu mah hi dawizep rêng kan lo awm lo. Kan duhna tak tak kan la lantir loh vang mai a ni. Pathian min siam dan te, nu pum chhunga min din dan te; ropui tak, hlauhawm tak leh mak taka siam (Sam 139:14) kan nih dan leh finna tinrenga thuam kan nihzia te ngaihtuah hian mihring hi a huaisen êm êm a ni. Hlauhna tibo turin keimahnia huaisenna inphum hi haichhuak thin ang u.

Watch your thoughts; they become words.
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character.
Watch your character; they become your destiny.
- Lao Tsu

Wednesday, September 14, 2016

Fel lutuk suh



A mak ngawt mai. Mi nu leh paten an fate feltir tumin theihtâwp an chhuah a ni ngai a. Nang leh kei erawh fel lutuk lo tura zirtir kan ni hi khawvel dân kalh a ni.

Fel hi mi zawng zawng tihtur leh nih tum a ni. Mahse, sualnaa hrin kan nih avangin sualna hi kan pa a ni. Misual tia kan sawi fote sualna lai hi kan felna lunga kan den hma-in keimahnia sualna hi dêng hmasa phawt ang u.

Fel lutuk hi thil tha tak a nih laiin chaponain zung a kaih duh hle. Humsual dai leh dai pelh te kan hriatthiam a, an dinhmuna kan din ve theih nân fel lutukna rau hi i kalsan ang u. |hat leh fel duh lutuk avanga engkima ‘ber’ nih tumna te hi kalsan a hun ta.

Naupangin lawmman dawn beisei avanga Sunday school a kai kim chuan, Amen. Mahse, puitlingin fel duh avanga a kai kim chuan a chapo tawh sa hrim hrim. Fel leh hmingthat duh avanga a lang a mawia kohhrana inhman hi sualna pawhin a nuihzat asin. Isuan kan felna hi a duh ber loa mite hmuh loha tanpui ngai kan tanpui a, humsual dai kan kaih chhuah a, dai pelh te kawng dik kawhhmuh tura a rûka kan pên chhuah hi a Pathian thu hle.

A langsar ber leh tel tam ber nih avanga fel nih hlawh tum hi a vanram kawng lo a. Sualna leh tlin lohna tam takin a bawm tlat chung pawha hmalam pan tâlh tâlh te hian kawng dik an zawh fo.

Felna hi biak in leh a vêlah chauh a awm lo a, biak ina kan tâl tam avanga ngaihthat ngawt tur a ni lo a, kan tâl tam loh avanga ngaihthat loh ngawt tur pawh a ni hek lo. Mihring ngaiha fel lutuk hi Pathian ngaiha felna a ni si lo a. Keini zawngin kan chhût a, kan chhût sual fo thin.

Biak in kawnga ngîl taka kan kal laiin kan mihringpuite chu hremhmun lam panin kawi takin an kal pai chawn chawn asin. Biak in kawnga smart taka kan kal laiin zu hmun lam panin bawrchhawr takin an kal asin. Biak in leh a vêla kan fel viau ang hian kan mihringpuite bulah hian fel takin awm ila, ringtu dik tak kan ni ang.

Isua hniak hnung kan zui dâwn a nih chuan khawi hmunah pawh kan kal thei tur a ni. Biak in kawngah chauh ni lo-in daikil kârah pawh Isua hniak a awm si a.


 
Design by Free WordPress Themes | Re-arranged by Lei hringnun