Thursday, November 29, 2018

Krismas Kristianna nen

Krismas hi Lal Isua Krista khawvel chhandam tura a lo kalna ni; ni pawimawh leh hlu tak a ni a. Kristiante tan phei chuan ni lawmawm bîk a ni. Hun a lo kal zel a, Krismas chu Kristian chauh ni lo, khawvel pumin an lâwm ta mup mup mai.
 
Hei hian Lal Isua Krista ropui zia a tilang a, a lo kalna hi khawvel mi zawng zawng tân a ni tih a tichiang hle. Khawvelin hun ropui taka a ngaih a nih avangin ring lo mite pawhin nasa takin an lâwm thin. An lawm dan erawh a dang thung.
 
Ring lo mite chuan holiday angin an lâwm a, an in leh lo nasa takin an chei mawi a, chhungkaw inhmuh khâwm nân an hmang a, intihthawvenna hun atân an hmang thin. Chuvangin an tawngkam lâr berah pawh ‘Happy Holiday’ tih an hmang nghe nghe.
 
Heng mite Krismas hman dân hi dem ngawt theih a ni lo. Holiday nuam tak angin an hmang a, thinlung takin Krismas min tâwmpui ve lêm lo thung. Isua pianna min lawmpui pawh a ni hek lo.
 
Tunlai Krismas kan hman dan en hi chuan happy holiday an tih ang mai hian tam tak chuan kan hmang ve ta niin a lang. Thinlungah Lal Isua pianna aiin intihhlimna a lian zâwk a, nau piang chibai bûk aiin chhungkaw inhmuh khawmna leh thiante nêna hlim taka hman chu kan duh tâwk ta niin a lang bawk.
 
Krismas kan hman dan theuh hi uluk lehzualin inenfiah ila. Lal Isua lo pianna ni a nih angin ngeiin hlim takin kan hmang tur a ni. Krismas hi kan Kristianna nen kan hmang tur a ni a. Krismas hi ringtu kan nih ang ngeiin thianghlim takin kan hmang tur a ni.

A hmun dik takah

Sanghawngsei pui leh a note hi thing hnuaiah an bawk dûn a. A note chuan a pui hnenah "Enga ti nge thluk vûm kan neih?" a ti a. A nu chuan "Thlalera awm tura siam kan ni a, thluk vûmah tui kan dah khâwl a, tui dang tel loin rei tak tak kan awm thei alawm," a ti a.
 
A note chuan "Aw le. Mahse kan ke hi a seiin kan ke hmâwr te hi a kual bawk sia," a ti leh a. A nu chuan "Thlalera kalna atan a bîk taka siam alawm," tiin a chhâng a. A note chuan a ngaihtuah vang vang a, "Enga ti nge kan mithmul te hi a sei bik êm êm? A chang chuan ka mit a hliah fo mai," a ti leh a. A nu chuan "Thlalera thli thaw leh tiauvut lakah kan mit a vêng alâwm," tiin a chhâng leh a.
 
Sanghawngsei note chuan a ngaihtuah vang vang a, "Ka hre ta e. Thluk vûm chu tui dah țhatna a ni a, kan ke chu thlalera kalna tur bika siam a ni a, kan mithmul chu thlalera kan mit vêng tura siam a ni. Mahse, eng nge sahuanah hian kan tih?" a ti ta reuh a.
 
Kan thiamna leh theihna te hi awmna tur hmun dika kan awm chauhin hman tangkai theih a ni. A nih loh chuan hnawmhne ang lek a ni. I tangkaina tur hmun thlang thiam la, i awmna tur dik takah awm tum ang che.
 
Kan hlutna tur hmun kan thlan thiam a tul ang bawkin kan tana pawi tur hmun chu kan tlansan ngam a pawimawh hle. Hmun him ringawt kan zuan tur tihna ni loin kan chakna a bei tham a, hnehna kan chan theihna tur hmunah ngeiah rinawm takin i awm thin ang u.

Friday, November 9, 2018

Thlarau hrisel

Hriselna hi kan ngaih pawimawh ber tur pakhat a ni. Mi, a hrisel loh chuan a hlim thei lo a, eng tih mah nuam a ti ngai hek lo. Pathian hian hrisel taka awm turin min duh a, kan hriselna tichhe zâwnga kan khawsak hian Pathian rilru kan tina a ni tih i hre thar leh ang u.

Thlarau hrisel nei tura pawimawh te:

1. Rilru hrisel – Rilru a hrisel loh chuan thlarau hrisel a neih theih loh. Midang rêl fo thin, biak ina lâm leh mai thei ang te hian rilru hrisel lo an pu tihna a ni. Rilrua midangte chhiatna ngaihtuah mi chuan thlarau bawrhsawm tak a nunpui ang. Midang chhiatna ngaihtuah kher loh pawhin midang ngaihtuahna nei miah loa khawsak pawh hi rilru hrisel lo tihna tho a ni.

Tita 2:6 Chutiang bawkin tlangvalte chu rilru fel tak pu turin fuih rawh.

Thufingte 29:23 Mi rilru inngaitlâwm chuan chawimawi a hlawh ang. 25:28 Mahni rilru thunun zo lo mi chu khawpui chim kulh nei lo ang a ni. 21:4 Mi indah chung leh rilru chapo, mi suaksual khawnvar hi sual a ni. 14:30 Rilru dam chu tisa nuna a ni a, itsikna erawh chu ruh mawihna a ni.

Sam 25:21 Ka rilru thatna leh ka diknain mi chhanhim rawh se. 26:1 Aw LALPA, ro mi relsak ang che, rilru tha tak puin ka awm si a. 26:11 Nimahsela kei zawng rilru tha puin ka awm ang: mi tlan la, mi khawngaih ang che.

2 Chronicles 19:9 LALPA tih chungin rinawm takin, rilru dik tak puin in ti tûr a ni.

2. Taksa hrisel – Taksa a bawrhsawm chuan rilru a nguai a, thlarau nun thlengin a nghawng thin. Taksa natna hian pawi nasa tak a siam theih avangin taksa hriselna hi kan ngai pawimawh tur a ni. Thinlung taka Pathian fak leh chibai buk tur chuan taksaah harsatna a awm loh a ngai a (rualbanlo an nih loh chuan), chumi tur chuan taksa hriselna kan ngaih pawimawh a tûl hle. Kan ei leh in kan uluk tur a ni a, insawizawi kan uar deuh deuh a tûl hle.

Ephesi 5:30 a taksa pengte kan ni si a.

1 Korinth 12:27 Nangniho hi Krista taksa chu in ni a a pengte in ni theuh bawk a.
 
Rom 12:1 Pathian khawngaihna avang hian, inthawina nung leh thianghlim leh Pathian lawm tlak ni turin in taksa chu inhlanah ka ngen a che u; chu chu in rawngbawlna awm reng a ni.

Tuesday, October 30, 2018

Ruihhloin a tihbuai

Ruihhlo hi zawng a huatthlala ngawt mai. “Amah chauh hi sual a ni lo” ti thin mah i la, post-modenist ho ang maiin ‘miin a dam khaw chhuah nân rûk a rûk hian sual a ni lo. A dinhmun a zir zêl a ni’ an tih ang mai a ni. ‘Ruihhlo hi sual a ni lo’ ti thin mah i la, tu tan mah hman dik thei a ni si lo. Sual lo anga kan ngaih hian sualah min hruai lût zêl si a. Sual ni lo hian sualah min hruai luh si chuan thil tha zawng a ni lo.
 
American mi 8 zinga 1 zel hi zu (alcohol) ti thin an ni. National Crime Records Bureau (NCRB) tarlan danin India-ah chuan mipui 11% hi zu in thin an ni. Khawvel pumah chuan 16% hi zu in thin an ni. India-ah chuan 96 minute chhungin mi pakhat zêl zu vanga thi ang kan ni. |henkhat erawh chuan ti thin mah se, ruihhlo angin an ngai lo a, chuvangin ruihlo ti thina chhiar chu an duh kher lo maithei. Amaherawhchu, thenkhatin ruih nan leh thil tha lo tih phah nan an hman chuan a ti thin zawng zawng hi chhiar tel an ngai si.
 
Ruihhlo ngeiawm êm êmna chu a ti thin te tân buaina a thlen mai bâkah a ti ve lote tân buaina a siam tlat hi a ni. Chhungkuaah a ti thin pakhat an awm chuan chhungkaw pum a tibuai thin.
 
Chuvangin ruihhlo vanga buai hi mihring 99% deuh thaw kan nih a rinawm. Hei vang tak hian ruihhlo hi nasa lehzuala kan do a tûl a, a ti thin te chhanchhuah kan tum rualin a ruihhlo hrim hrim pawh hi kan tân a him lo a ni tih hriat nawn fo a tha awm e. Kan chhungkua theuh ruihhlo laka kan him nan i tang sauh sauh ang u.

Thursday, October 18, 2018

Ka thlah lek lek thin

Luruh hmun kalkawnga rahbi tin kha awlsam takin a rap bîk lo asin. Kraws rit tak puin a tlûkpui a, a thihna tur kraws ngei chu. Kalvari tlâng a panna lamah thi-lo-a-ruangin a tlu a, a nui chhin eih lo. Amaherawhchu, chu kraws chu a thlah duh lo a, rinawm takin a vuan tlat asin. Lungngaihna vâwr tâwpin a tlâkbuak a, a hmaa thil lo thleng tur chu huphurh êm êmin a hmachhawn zâwk si. Chu krawsah ngei chuan khenbehin a awm a, a thlarau a thlah thlengin krawsah chuan khai kanin a awm. Kraws nên khân eng tik lai mahin an inhlat ngai loa, insi rengin a thihchilh zâwk si.
 
Keini kraws put hi zawng a zâng lulai êm a ni! Kan thihna tur kraws kan pu a ni tih inhre loin tam tak hi chu kan hlima kan lâwm thin. Kan kraws put hi vawi eng zât nge kan tlûkpui ve tawh le?
 
Kei zawngin ka thihna tur kraws hi a rit ka ti êm a, kan thlah lek lek thin asin. Mahni thihna tur kraws put chu a dera nuih luih a har a, lemchan tuala ennawm chhuah nên lah khaikhin rual a ni hek lo. Vawi tam ka tlûkpui a, ka hmalama luruh hmun chu huphurh leh hreh takin ka pan hrâm hrâm a ni.
 
Kalvari tlâng panna hi zawng thihna hmun a nih avangin hnung lam hawi mai a va châkawm țhin êm! Chu kraws chu vawi tam tlukpui thin mah ila thlah loin i vuan tlat ang u. Chakna thahrui a thâmral thlengin vuan ila, kraws lêra kan thlarau kan thlah thlengin rinawm takin i vuan ang u. Kraws hi hlim tak leh nuamsa taka put chi a ni lo. A hrehawm a, a huphurhawm asin. Vawi khat kan put tawh chuan thih thlengin rinawm takin kan pu tur a ni.
 
Thisen far zawih zawih kârah rinna mitin hmalam thlîr tlat ila, a hnung kan zui Isua kha thlarau mitin i en tlat ang u. Chu thihna kraws, rit leh țihbaiawm tak chu thlah lek lek thin mah ila, vuan tlat ila, nakinah lallukhum hlu-ah kan la chantir dâwn a ni. Amen!

Kan mamawh lo ang

Evi leh Adama kha nupa inhau peih tak, insawisel deuh reng ni ta se. Kaina leh Abela kha inkawm thei miah lo, insual deuh reng ni ta se. Adama te chhungkua kha titi ho ngai lo, mahni room theuha tawm deuh châwt ni ta hlawm se. Hmun khata an awm khawm pawha nui ho dar dar thei lo khawpin hnahthel emaw thingtang emaw kha midang ngaihsak miah loin (tunlai smart phone ang mai hian) khawih mial mial hlawm ta se. Chhungkaw hrehawm tak a ni ngei ang.

Pathianin chhungkua min pe a, he chhungkua hi khawvela kan thil neih hlu ber a ni. Van thlenga kan chhawm tur chu kan chhungkaw memberte hi an ni. A bâk kan neih dang reng reng hi chu engmah kan chhawm dawn lo.

• Chhungkua hi kan ngaih pawimawh ber a ni reng tur a ni.
• Chhungkua hi kan innghahna awm chhun a ni tur a ni.
• Chhungkua hi kan lungngaih leh lawmna kan thlenna hmasa ber tur a ni.
• Chhungkua hi kan seilenna tur a ni.

Chhungkaw tha tak, inkawmngeih tak, inzui deuh reng, titi hoa nui tlang dar dar thei; inngai ngawih ngawih leh inhmangaih tak ni ta vek i la-

▪ Fahrah enkawlna kan mamawh lo ang.
▪ Ngawlvei enkawlna kan mamawh lo ang.
▪ Jail kan mamawh lo ang.
▪ Tar enkawlna kan mamawh lo ang.
▪ Counselling centre kan mamawh lo ang.

Thursday, October 4, 2018

Rawngbawl chhan

1. Vanram kai tum vanga rawngbawl - Famkim tum reng rengin hun an hmanga an famkim tak tak thei si lo. An rilru a hah thin.
 
2. Mite hmuha rawngbawl - Mite hmuha fel leh tha nih an tum a, nun khingbai takin an awm thin.
 
3. Nihna leh chanvo neih nuam ti chunga rawngbawl - Nihna neih țeuh te hi ropuina emaw an ti a. An nihna chuan a chhandam dawn emaw tih châng an nei fo. An nihna an chapopui thin.
 
4. Sum hmachhuana rawngbawl - Sum an ngah avangin an sum leh pai chu ui hauh loin an pe a. Anmahni erawh an pên chhuak thei ngai lo. Rawngbawl hliah hliahah an inngai.
 
5. Sawisel chunga rawngbawl - An ngaihdan dik riauin an hria a. Thlarau hnathawh fiah si loin kohhran kalphung an sawisel fo.
 
6. Hruaitu chunga lêng nia inngai chunga rawngbawl - Thlarau chang sang bika inngaihna a lian a. Kohhran hruaitute an duh khawp lo a, an sawisel fo thin. An thlarau chan chu hruaitute aia chhah bikin an hria a, an duh khawp lo thei hle.
 
7. Biak ina rawngbawl - Biak ina thuro, hmun danga ui kawlh ang maiin an nung thin. Pathian thu hian an nun chhungril tak tak a khawih che lêm lo.
 
8. Krista rawngbawl - Krista hmangaihnaah an chiang a, vanram leh meidilin an nun a tibuai pha lo. An hmangaih ber Krista tan an nunna zawng zawng an hlan a, an tana tuartu Isua chuan an tan hmun a buatsaihsak ang tih an ringhlel ngai hek lo. Chu chu lungkham berah an neih lo a, palai rinawm nih an tum zawk mai thin. Krista avangin midangte hmangaihna neiin an nung thin.


 
Design by Free WordPress Themes | Re-arranged by Lei hringnun